Kevadine rabarberikook




Kalamaja päevadel on juba traditsiooniks saanud magusa rabarberikoogi küpsetamine, mida võib müüa nii laadaplatsil kui ka kodus vaikselt maiustada. Kevad on täies hoos, ilm on ilus, rabarberid valmis. Mis saaks olla veel mõnusam, kui lugeda head romaani ning kõrvale ampsata parimat klassikalist plaadikooki?
   
Niisiis mõtlesin, et kirjutan ka siia aegumatu ja lihtsa retsepti, kuidas üks mõnus küpsetis kokku visata. Või noh... kuidas mina seda teen, sest valmistamisviise on ju nii palju erinevaid.

Rabarberi plaadikook   

Sul läheb vaja:

Muretaigen - 200 g toasooja võid
1 dl suhkrut
1 tl soola
tunde järgi (umbes 3 dl) jahu 

Biskviit - 
5 muna 
5 spl jahu 
5 spl suhkrut

Vahele - 
4-5 rabarberit 
suhkrut 
kaneeli 

Esimesena valmista muretaigen. Sega omavahel suhkur ja toasoe või. Seejärel lisa jahu ja sool. Tainas ei tohi jääda väga kleepuv, selle ennetamiseks lisa piisavalt jahu. Siis meeldib mulle tainas kerakujuliseks pätsiks veeretada ning see umbes pooleks tunniks külmkappi pista.



Vahepeal koori ja tükelda rabarbrivarred. Eelkuumuta ahi 175 kraadini. Peale poolt tundi võta muretaigen ja laota küpsetusplaadi peale, kuhu oled eelnevalt ka küpsetuspaberi pannud, laiali. See jääb üsna õhukese kihina plaadile. Siis lisa taigna peale ühtlaselt rabarberitükid ning raputa need üle suhkru ja kaneeliga. (PS. Kaneeliga ei maksa koonerdada.) Lükka plaat ahju ning küpseta 175 kraadi juures 20-25 min. 



Küpsemise ajal tee biskviit valmis. Sega munad ja suhkur ning aja vahule. Vahusta seni, kuni kaob voolavus ja kuni kausi teistpidi keeramisel ei voola tainas välja. Mina vahustan tavaliselt umbes 20 minutit. Seejärel sõelu lusikatäite kaupa jahu vahustisse. Sega jahu ettevaatlike liigutustega, et munad oma õhulisust ei kaotaks. Kui biskviidisegu valmis ja muretaigen ahjus küpsenud, võta plaat ahjust välja, et katta rabarberid äsja tehtud seguga. Seejärel küpseta ahjus 45 minutit või kuni kook on pealt kuldpruun. 

 




Lasen koogil jahtuda ning panen tee tõmbama, poole tunni pärast istun diivanil, seltsiks J. K. Rowling ning aurav teetass ja tükike vastvalminud ahjusooja rabarberikooki. Minu saladus, kuidas unustada korraks õppetöö ja muud kohustused, on just selline. Killuke taevast minu taldrikul ning juba hajuvadki kõik muremõtted.    

 

0 Comments